LTU Patekote į pirmąjį lietuvišką domeną. Daugiau informacijos

sduSu SDU vadovais, vicerektorius mokslui Maksat Kalybek kraštinis dešinėje. Nuotr. G. Dzemydos

Matematikos ir informatikos fakulteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto Kognityvinių skaičiavimų grupės vadovas prof. habil. dr. Gintautas Dzemyda gegužės 15-18 dienomis lankėsi Kazachstano Respublikoje Almatoje. Vizito pagrindu tapo dvišalis Lietuvos ir Kazachstano mokslų akademijų bendradarbiavimo memorandumas, pasirašytas Vilniuje 2023 m. rugsėjo 19 d. Vizito darbotvarkė fokusavosi į susipažinimą su universitetinėmis studijomis ir universitetiniu mokslu.

Almata yra didžiausias Kazachstano miestas, prie Didžiosios Almatinkos ir Mažosios Almatinkos upių, šalies pietryčiuose. Netoli yra Tianšanio kalnai ir Kinijos pasienis. Almatoje yra Kazachstano mokslų akademija bei daug universitetų. 

Susitikta su Kazachstano mokslų akademijos (KMA) vadovais, apsilankyta trijuose universitetuose: Kazachų – britų technikos universitete (KBTU), SDU universitete ir Tarptautiniame informacinių technologijų universitete (TITU). Susipažinta su juose vykdomu studijų procesu bei turima technine baze. Tai stiprūs privatūs universitetai, kur didžiuma studijų vyksta anglų kalba.

KBTU dabar užima pastatą pačiame Almatos centre, kur 1991 m. buvo paskelbta Kazachstano Respublikos nepriklausomybė. Didžiuojamasi nepriklausomybe, o jos paskelbimo salė yra išsaugota autentiška.  

SDU universitetas yra bene moderniausias tarp lankytų. Išskirtinis architektūrinis sprendimas – labai ilgas dengtas pasažas, kur kiekvienas fakultetas turi atskirą jo atkarpą, iš abiejų pusių ribojamą keturių aukštų korpusais. Jis randasi užmiestyje, todėl pastatytas kaip universitetinis kompleksas – greta universiteto pastato yra studentų bendrabučiai bei erdvės laisvalaikio veikloms.

TITU universitete perskaityta paskaita studentams ir dėstytojams. Paskaita buvo iš trijų dalių: duomenų vizualizavimas, dirbtinis intelektas kasos vėžio diagnostikoje ir dirbtinis intelektas organų transplantacijoje. Akivaizdu, kad didžiausio susidomėjimo susilaukė dirbtinio intelekto taikymai medicinoje. Buvo daug klausimų ir diskusijų. Paskaita buvo transliuojama ir internete, o jos įrašą studentai galės peržiūrėti ir vėliau.

Kazachstano Mokslų akademijos ir universitetų vadovai deda daug vilčių į bendradarbiavimą su Europos sąjungos valstybėmis. Domina bendri projektai, studentų ir mokslininkų mainai, doktorantūros studijos ir bendri tyrimai. Reikia tikėtis, kad šis vizitas bus naudingas ir Lietuvos mokslininkams.

kmaKartu su Kazachtano mokslų akademijos vadovais viceprezidentu Abay Serikkanov ir Anar Mukharatova. Nuotr. G. Dzemyda kbtu 1Susitikimas su KBTU rektoriumi Maratbek Gabdullin (viduryje). Nuotr. G. Dzemyda tituPo paskaitos TITU. Dešinėje partnerystės prorektorė Yevgeniya Daineko ir KMA viceprezidentas Abay Serikkanov, kairėje KMA Žemės, erdvės ir ryšių centro vadovė Yelena Shevchenko. Nuotr. G. Dzemydos
sdu 1Modernios SDU universiteto erdvės. Nuotr. G. Dzemyda almata remiasi i kalnusAlmatoje iki kalnų galima pakilti mieso maršrutiniu autobusu. Nuotr. G. Dzemyda
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku